Ett (skrift) språk

Ett (skrift) språk

2.4.2009
Kort tid før fristen utløp tirsdag ettermiddag, leverte 69 år gamle Einar Smørdal inn 500 underskrifter og ei liste med 19 kandidater til Stortingsvalget til høsten.

Partiet den mangeårige norsklæreren står i spissen for; Ett (skrift) språk – vil inn på Stortinget for å kjempe mot nynorsk som tvungent skriftspråk i Norge. Partiet går først og fremst til kamp mot den obligatorisk sidemålsundervisningen i grunnskolen og i videregående skoler. Men de vil også jobbe for at Norge – eller Noreg som det heter på nynorsk – skal ha ett skriftlig språk i den offentlige forvaltningen.
Ett navn

– Det første vi må samles om er at vi får ett navn på landet vårt i passet, sier lektoren.

69-åringen bor i Rælingen og har vært norsklærer på Strømmen videregående skole i en årrekke. Men han er født og oppvokst på Sunnmøre og snakker selv klingende nynorsk.

Det forhindrer ikke at han på eldre dager ypper til ny og forsterket språkstrid – forhåpentligvis som representant for det nye partiet i nasjonalforsamlingen fra høsten av.

De siste dagene har han sammen med noen støttespillere besøkt videregående skoler i fylket for å samle nok underskrifter til å kunne stille liste ved høstens valg. Han lykkes med et nødskrik – ikke fordi støtten fra elevene var dårlig, men fordi enkelte byråkrater gjorde det vanskelig.

Selv om lista formelt ikke er godkjent av valgstyret, har han stor tro på at han til sommeren kan drive valgkamp for det nye språkpartiet.
 
Vil rydde opp
Nå vil 69-åringen avblåse en språkstrid som har ridd landet i over 100 år, og samtidig rydde opp i det han karakteriserer som en håpløs språksituasjon.

En situasjon som han synes det er oppsiktsvekkende at folk på Østlandet har funnet seg i så mange år.

– Det må være valgfritt å lære et språk du ikke har bruk for. Derfor blir valgfritt sidemål i skolen den viktigste saken for oss.

Smørdal understreker samtidig at det er skriftspråket han vil til livs – ikke de muntlige dialektene.

Elever ved de videregående skolene utgjør det store flertallet av de 500 som har støttet partiet ved å skrive under.

Smørdal selv topper selve stortingslista, men også der er det skoleelever og studenter som er i flertall.

Ifølge Smørdal våger ikke dagens politiske partier å fremme forslag som for eksempel kan fjerne sidemålsstilen i skolen fordi de er redd for å miste stemmer i nynorskområdene.

– Det gir behov for et nøytralt parti – med et snevert siktemål – som kan fremme forslagene og få flertall for dem, sier han.
Feiret med champagne

Ideen om det nye partiet lanserte Smørdal i lokalavisa Møre for flere år siden. Han sa den gangen at han skulle starte et parti mot skriftlig nynorsk før han ble senil.

– Nå er jeg 69, så dette er kanskje min siste sjanse, sier lektoren som innrømmer at han sprettet champagnen da den fulltegnede lista ble levert tirsdag ettermiddag.

– Ivar Aasen-fenomenet har vært en ulykke for landet vårt, fastslår Smørdahl. Det vil han nå gjøre noe med.

Kilde: Romerike  Blad.

Drevet av Blogger.